Skip to content

sociala frågor röjer kärnskraftsopinion

Last updated on March 1, 2013

Igår träffade vi en man som heter Mykola. Han arbetar som ambulanssjuksköterska på ett av Kievs statliga sjukhus. Mykola visade oss fallfärdiga byggnader som ingen av oss hade gissat var sjukhusbyggnader, tillsammans med teknik och resurser som kan dateras till minst 20 år tillbaka i tiden. Men det var en sak som sjukhuset satsade på, nämligen att läkarna skulle ha goda kunskaper i engelska. Dessa läkare tjänar omkring 2500-4000 svenska kronor i månaden och är högutbildade akademiker. Vi fick följa med på en engelsklektion för dessa läkare, då Mykola såg möjligheten för oss att få ställa frågor. Hela lektionen på en timma och trettio minuter ägnades åt att prata politik, kärnkraft, miljö och EU-medlemskap. Under lektionen skämtade en man om att han borde arbetat med “tuffens” istället, då syftade han på en politisk karriär.

Vi fick berätta om vår tes och vårt projekt. Jämförde även med Tyskland och deras starka opinion mot kärnkraft. Att med sviterna relativt färskt i minnet av Tjernobyl borde opinionen vara stark och misstänksamheten stor mot kärnkraftverk i Ukraina. Men vi har fått tänka om, jag och Sara. Doktorerna (och andra vi pratat med) berättar om överlevnad när matpriserna ökar, om hopplösheten efter orangea revolutionen och om oron för framtiden.

Det blev nästan pinsamt att fråga om ukrainier är miljömedvetna, då miljömedvetenhet  har blivit en klassfråga. En bastant man med hårigt bröst och guldring sade: “Tjernobyl hade varit en större katastrof i erat land idag om det hade inträffat där 1986. Här är det någonting som inträffade 25 år sedan.”

Den miljömedvetenhet som finns tolkar jag som en längtan från människor att bli en del av västeuropa. Där miljömedvetenhet är en livsstil som kan uppnås vid välfärd. Och det är välfärden de ukrainier vi pratat med önskar men inte vågar hoppas på för mycket.

En sak som som uppdagades som en möjlig konsekvens av Tjernobylolyckan var en ökad frekvens av cancerpatienter. Men dokterna blev väldigt oeniga (och började prata ukrainska istället) då ökad stressnivå, alkolism, AIDS-fall och bristsjukdomar också måste tas med i sådant resultat. En annan kvinna ansåg emellertid också att kärnkraft var bra då det var billigt och effektivt men att ukrainska staten inte hade sett över säkerheten  sedan Tjernobylolyckan tillräckligt och därför var kärnkraft något dåligt. Annars var det ingen av doktorerna som varken uttalade någon ståndpunkt i frågan, då de alla höll med om att andra frågor är så mycket viktigare.

Det var ett starkt möte på deras engelsklektion, de var nyfikna på oss och ville gärna veta varför vi var där. Av hänsyn kände vi inte fotografera dem då vi hade pratat om väldigt känsliga ämnen och lovat dem att vara anonyma. Men vi tog ett kort på vår kontaktperson Mykola bredvid en av sjukhusets ambulanser.

 

Published inUncategorized