Wiki

Requests for additions to the site. Bug-reports and feedback about the site. Questions to the contributors and founders.

Wiki

Postby Pelli » 23 Oct 2009, 08:43

Jag har en vision: En databas över alla kärnkraftsargument som någonsin presenterats, bra som dåliga, för som emot, i form av en wiki.

Den är förstås "kontrollerad" av kärnkraftskramare (KKK) men alla (antingen bokstavligen alla, eller endast registrerade användare) inbjuds att skriva, såväl neutrala som kärnkraftsmotståndare (MiljöMuppar). Åtminstone en sida ska vara skrivbar för alla, nämligen "Förslag till argument som ska tas upp och analyseras".

Stora argument får egna sidor, medan små argument hamnar under huvudsidor som "Säkerhet", "Avfall", etc. Argumenten presenteras i väldigt kort form (bra argument är korta!), följt av analysresultat (om båda sidorna är ense) och förklaring, Ex: "100% säkerhet: Kärnkraft är inte 100% säkert. SANT, men DÅLIGT. förklaring om att inget är 100% säkert och att allt måste sättas i perspektiv till alternativen "
De argument som KKK och MM visar sig vara oense om i analysen diskuteras på diskussionssidorna, och fram tills enighet uppnås får argumentet länka till diskussionen.

Förutom argument kan även "kontroversiella" påståenden diskuteras, exempelvis kan "Antalet döda i Tjernobyl" vara en egen sida som länkar till så många olika rapporter som möjligt som behandlar ämnet.

Fördelarna med detta är:
* "Lokaliserade" debatter: Problemet med diskussion i allmänna forum är att när KKK motbevisar ett argument så hoppar MM över till nästa etc. På wikin sker alla debatter om specifika argument (eller ämnen), så denna taktik fungerar inte. Läsaren i sin tur möts av en komplett databas där alla argument redan är presenterade, och kan därmed inte ens för sig själv tänka "Här vinner KKK säkerhetsdiskussionen, men de klarar nog inte lifecycle CO2!" - det är bara att klicka sig dit och läsa där.
* "Rättssäkerhet": MediaWiki lagrar gamla versioner av alla sidor, så MM kan inte anklaga KKK för övergrepp på grund av att KKK kontrollerar sidan.
* Neutralitet: Ni bör deklarera "Vi som gjort sidan är för kärnkraft men sidan ska vara neutral i sin bedömning av argument (fast vi hoppas självklart att resultatet blir att kärnkraft vinner)", och sidans uppbyggnad reflekterar detta, så att läsarna (oavsett sida!) får en mer öppen inställning än när man läser direkt på en vinklad persons hemsida/blogg. Om läsaren tycker att något argument saknas får han/hon skriva det på förslagssidan.

Nackdelar:
* Risk för vandalism när alla får skriva. Därmed kan det behövas mycket adminarbete (men MK verkar ju ändå ha massor tid att avsätta för kärnkraftsdebatt!), samt skrivskydd (mot oregistrerade användare) av vissa sidor (framförallt huvudsidan).

Vad säger ni, http://nuclearpoweryesplease.org/wiki ?
Behovet finns: http://www.google.co.uk/search?q=k%C3%A4rnkraftswiki http://www.google.co.uk/search?q=k%C3%A4rnkraftwiki
Pelli
 
Posts: 2
Joined: 17 Jun 2009, 00:15

Re: Wiki

Postby Michael » 27 Oct 2009, 17:26

Det vore en trevlig tanke. Problemet är som sagt resursbrist. I och med att vi inte har "kritisk massa" på detta som ett community än så är vi väldigt sårbara för vandalism. Bara att hålla forumet och bloggen ren från spam märkte du själv tidigare vilka åtgärder som krävs.

Jag tror att forumet kan agera informationsinsamlare tillsvidare.

/Micke
Michael
 
Posts: 117
Joined: 24 Nov 2008, 05:07


Return to Requests, Feedback & Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron