Last updated on March 1, 2013
Av Michael Karnerfors, 2001-01-044 januari 2010 visade SVT 2 programmet “Kärnkraftsfiaskot” av Jan Nylander om den svenska kärnkraftens två förlorade år 2009-2010. Programmet var välresearchat och korrekt i de sakuppgifter som presenterades. Dock måste konstateras att Jan Nylander grovt vinklade programmet i syfte att skapa upprördhet mot bolagen, och inte förrän i sista ordet, sekunden innan eftertexterna rullade, nämndes varför svensk kärnkraft under 2009 hade sämst leveranskapacitet i Europa: energipolitiken.
Detta är var vad SVT och Jan Nylander inte berättade för dig…
Som jag nämnt tidigare blir det ibland lite Monty Python över kärnkraftsdebatten. Den här gången är det Jan Nylander på SVT med programmet “Kärnkraftsfiaskot” som gör en klockren immitation av John Cleese i “Life of Brian”, när han menar att förutom den smällkalla vintern, djup ekonomisk kris, dåliga energipolitiska beslut, lågt vattenstånd i magasinen, felaktiga val av elkunderna, och att bolagen gjort en brakförlust på de krånglande kärnkraftsverken så är det enbart bolagens fel att din elräkning blev hög under tidigt 2010.
Well alright, fair enough. But apart from the…
(Video provided kind courtesy of Monty Python)
Jan Nylander hade ett mycket klart syfte med programmet: att göra tittarna upprörda och arga på kärnkraftsbolagen. Vinkeln var solklar; på grund av bristande långsiktig planering så fungerar svensk kärnkraft nu dåligt, vilket under vintern 2009-2010 ledde till höga elpriser för konsumenterna, såväl privatpersoner som industri. Dessutom, för att slänga mer bränsle på elden, nämndes faktoiden att under Q1 (första kvartalet) 2010 så tjänade statliga Vattenfall 0.9 miljarder mer än under Q1 2009. Om nu detta berodde just på kärnkraftens strul eller om andra faktorer spelade in, som att 2008 såg världen en djup ekonomisk kris som under tidigt 2009 fortfarande låg som en kall blöt filt över allt, diskuterades dock inte. Inte heller nämdes att vintern Q1 2009 var väldigt mild och beskedlig jämfört mot den rekordkalla vintern i januari-februari 2010. Om ni tittade närmare på programmet kunde ni också se att en av villaägarna hade avtal med GodEl som inte tillåter kunderna att binda elpriset, vilket visar att kunden inte alls är maktlös. Och exakt hur mycket kärnkraftsstrulet kostade Vattenfall under Q1, Q2, Q3 och Q4 2009 och 2010 sopade Jan Nylander också under mattan snabbt och lätt och nämnde bara i förbifarten att det nog kostat betydligt mer är de tjänat.
Jan Nylander har dock helt rätt i en sak: den omedelbara orsaken till kärnkraftsstulet är brist på långsiktig planering inom bolagen. Detta är någonting som vi har vetat länge. Men varför saknas den långsiktiga planeringen? Detta undviker Jan Nylander helt att prata om, och inte förrän sekunden innan sluttexterna rullar nämns grundorsaken: energipolitiken.
Låt oss se vad som har hänt under de senaste 30 åren vad gäller svensk energipolitik.
År 1980 tar svenska politiker beslutet att svensk kärnkraft skall läggas ned senast år 2010. Detta var en bra och tydlig situation för kärnkraftsbolagen då de hade ett extremt tydligt mål att arbeta mot. Och eftersom verken beräknades ha en livslängd på 25-30 år så passade detta utmärkt. Allt var frid och fröjd.
1995-1996 avreglerades elmarknaden under regeringen Carlsson. Från och med då gäller en prissättning efter en modifierad modell om tillgång och efterfrågan. Ingenting konstigt det heller eftersom energitillgången då var god. Enbart om en brist på tillgång skulle uppstå under hög efterfrågan skulle priserna sticka iväg.
1997 inträffar däremot det som inte borde ha fått ske; regeringen Persson träffar en energiöverenskommelse med Centern som innebar följande:
– Regeringen får enligt den nya avvecklingslagen rätt att lägga ned kärnkraftsreaktorer om den känner för det, utan att tillfråga Riksdagen.
– Barsebäcks kärnkraftverk läggs ned, vilket eliminerar 1230 MW produktionskapacitet.
– År 2010 tas bort som slutdatum för den svenska kärnrkaften.
– Tillståndsförbudet och planeringsförbudet (“tankeförbudslagen“) kvarstår.
I ett slag stjälps allt över ända. Från att ha haft ett klart och tydligt mål att arbeta mot – “kör till 2010, lägg sedan ned” – så kastas kärnkraftsbolagen ut i total ovisshet. Bolagen vet nu inte om reaktorerna kommer att få nedläggningbesked redan i morgon, eller om de måste fungera till år 2040. Skillnaden mellan dessa två extremfall räknas i tvåsiffrigt antal miljarder svenska kronor. 65 miljarder nämndes i programmet att de nuvarande uppgraderingarna planeras kosta. Sextiofem miljarder… det är 5% av Sveriges hela statsskuld. Det är mer än vad hela svenska försvaret kostar under ett år. Ett sådant beslut kan inte fattas lättvindigt utan måste ha en god grund att stå på. Bolagen måste ges besked om vad som gäller.
Men politikerna vägrade ge svar. Från och med 1998 samarbetade regeringen Persson dessutom med det starkt kärnkraftsfientliga Miljöpartiet som under alla omständigheter vägrar erkänna kärnkraftens existensberättigande. Inte förrän i februari 2009 då Alliansregeringen meddelande att avvecklingslagen skulle tas bort fanns äntligen något slags besked att få för bolagen. Men inte ens då var läget stabilt därför att under valkampanjen 2010 lovade det rödgröna blocket att bolagen inte skulle få några klara besked, utan att kärnkraften skulle “behovs-prövas varje mandatperiod”. Först nu efter valet 2010, som slutade med brakförlust för de rödgröna, kan bolagen andas ut och börja planera långsiktigt igen.
Men skadan är redan skedd. Dåliga energipolitiska beslut har nu hunnit sätta ett mycket starkt avtryck på våra elräkningar. Hela den händelsekedja som lett till galloperande elpriser har sin grund i politisk beslut. Kontrasten mot Finland, som hela tiden arbetat utan nedläggningshot och utan politkers nycker, har klarat sig bäst i Europa. Slutsatsen är enkel att dra.
Detta nämner dock inte Jan Nylander i sitt program. Och jag är inte det minsta förvånad, därför att själva syftet med programmet – att göra tittarna upprörda på kärnkraftsbolagen – förfelas helt om man samtidgt avslöjar att de är lika mycket offer som vi under kortsiktigt politiskt manövrerande. Att berätta det är som att släcka hela brandfacklan innan man kastar den på krutdurken.
Jan Nylanders program “Kärnkraftsfiaskot” är ett solklart exempel på hur man kan fullständigt styra en nyhet genom att välja vilka fakta man väljer att belysa, och vilka man fakta väljer att tona ned eller tysta. Om Jan Nylander hade använt den meningslösa tiden på vox pop-inslagen till att istället presentera den fullständiga bilden av upptakten till detta fiasko, hade bilden han givit varit helt annorlunda.
Kärnkraftsbolagen måste få arbetsro och besked om vad som kommer att gälla. Kort och gott måste politikerna säga ett tydligt JA eller NEJ till kärnkraften. Vi lever nu med effekterna av att så inte har skett. Sveriges folkvalda måste undvika att utnyttja kärnkraften för egna politiska syften, utan istället komma fram till en bred och välförankrad energiuppgörelse. Enbart enighet kan trygga medborgarnas och den svenska industrins energiförsörjning, och då måste partipolitik få komma i sista rummet.
/Michael Karnerfors, grundare till nätverket Nuclear Power Yes Please
Vattenfall svarar:
Kommentar till SVT-reportage om kärnkraften – Vattenfall Newsroom
Nyheter:
Kris i svensk kärnkraft – Aftonbladet
Vems är skulden för fiaskot? – SVT
Bloggar om detta:
E.ON. och Fortum förlorade på avstängd kärnkraft – Second Opinion
Elpriserna stiger – Dagens fråga ?
Ett kärnkraftshaveri värre än Harrisburg – Erik Laakso | På Uppstuds
Hellre en bäck utanför torpet – Jinge.se
Kärnkraftsfiaskot – tankegrodan – Folkpartiet Eslöv
“Grundlurade av energipolitiken?” – Germundsson
Att tjäna mer på att göra ett dåligt jobb… – Stockholmsbloggen
Kärnkraftsfiaskot – Sig-Britt Ahl
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/nuclearpoweryesplease.org/public_html/blog/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 18
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/nuclearpoweryesplease.org/public_html/blog/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 42
Bra artikel Michael Karnerfors, nu slapp jag skriva den själv!
En sak som jag hade tänkt tillägga:
Lade ni märke till, att en av de stackars familjerna hade GodEl som elbolag –
hos GodEl kan man inte välja att avtala om fast elpris, eftersom GodEl bara har rörligt elpris.
På http://www.godel.se/bra-billigt-elpris står att läsa:
” ♥ Vi erbjuder bara rörligt avtal då det är den avtalsform som är mest prisvärd för dig som kund”
Själv skulle jag känna mig patetisk om jag satt i TV och skyllde på Vattenfall istället för att ta konsekvenserna av mitt eget beslut att inte ingå avtal om fast pris.
Heh… nej noterade inte att de hade GodEl som leverantör, men det lade ytterligare en punkt på “But apart from the…” listan. 🙂
/Micke
Alltså vem skall hållas ansvarig för långsiktigheten, är det regeringen endast eller har elproducenterna ett uttalat ansvar för att säkerställa drift och elförsörjningen i stort? SvK? Det kan ju rimligtvis inte vara så att 2010 skulle nära nog hälften av elförsörjningen stängas och ingen direkt ersättning för detta kunna sjösättas utom några nya vindsnurror? Att elproducenterna så att säga underlåter att framhålla problemet klart och tydligt för regeringen måste kunna betraktas som en vilseledningsmanöver. Om man inte har tillräcklig information för att planera måste man kunna se till att skaffa det, så enkelt är det.
Sedan har vi pudels kärna, Marginalprissättningen, som genom de sk. marknadskrafterna skall generera det mest rimliga jämviktspriset. Med ovanstående samt det genanta faktum att elmarknaden aldrig förmått uppnå statusen fungerande marknad med ofullständig konkurrens, medför detta att priset på elekticitet helt frikopplat sig från själva kostnaden av elproduktionen. Tills elmarknaden verkligen fungerar, bör vi faktiskt skrota margínalpriset.
Alltså vem skall hållas ansvarig för långsiktigheten, är det regeringen endast eller har elproducenterna ett uttalat ansvar för att säkerställa drift och elförsörjningen i stort?
Bolagen har ett uppdrag som de själva har ansvar för. Men regering och riksdag sätter de ramar och gränser som bolagen har att manövrera inom. Om de då sätter gränserna för snävt, kan man då skylla på bolagen för att de inte lyckas styra på ett sådant sätt att de slutför sitt uppdrag? Bolagen måste ges de förutsättningar de behöver för att kunna slutföra uppdraget, och så har inte skett.
För att dra en analogi: du kan inte förvänta dig att Zlatan skall göra mål om du samtidigt som tränare sagt till honom: “du får enbart befinna dig i mittcirkeln”.
Att elproducenterna så att säga underlåter att framhålla problemet klart och tydligt för regeringen måste kunna betraktas som en vilseledningsmanöver.
Heh… och du tror att bolagen inte sagt detta än eller?! 😀
Att 2010 inte skulle hålla som slutdatum stod klart redan på 90-talet. Det var därför som energiöverenskommelsen 1997 kom till. Så att problemet fanns i de styrandes medvetande – även de kärnkraftsfientliga – är helt uppenbart.
Men “lösningen” på problemet var dålig. Ok, vi slipper en akut effektbrist med 10 000 MW som försvinner från nätet. Men vi har istället fått det här strulet, bara för att de kärnkraftsfientliga regeringarna hela tiden hotade med avvecklingslagen och – trots varningar från industrin – var för fega för att säga “Ok, go!”.
Min poäng är att Zlatan ALDRIG hade hållit sig till mittcirkeln trots explicita order. Det kan inte anses bortom rimligt tvivel att så skulle ske heller. Man måste lösa uppgiften med alla medel som står till förfogande.
Och läs på om marginalprissättningen, Michael. Du vinner i trovärdighet att argumentera om kärnkraften enskilt om du också förstår sig på drivkrafterna och elmarknaden i stort, där prissättningen har en avgörande roll. Delvis är det just detta och ekonomiska mål som bidragit till den bristande underhållssituationen vi har idag.
Min poäng är att Zlatan ALDRIG hade hållit sig till mittcirkeln trots explicita order.
Suck… bolagen har LAGAR att rätta sig efter. Om du skäller på bolagen bara för att de följer lagen så… tack, adjö, då har jag inget mer att säga dig. Och precis som tillståndgivande myndigheter för kärnkraften kan tränare kan dessutom ta Zlatan ur spel.
Marginalpriset och elmarknades existens är en fråga som jag inte är insatt i… det får du diskutera med någon annan. Jag kan dock konstatera att det var inte bolagen som beslutade om avreglering. Det beslutades av riksdag och regering.
Att det t.ex. kostat mer för elproducenterna att kärnkraften står, som du antyder är en sanning med modifikation. På kärnkraftskontot, ja, där bokas en kostnad för inköp av el till marknadspris för vidarebefordran till kund. MEN, på vattenkraftskontot bokas i stort sett den omvända intäkten till precis samma marknadspris så nettoeffekten kan antas vara försumbar i sammanhanget. Detta förutsätter naturligtvis att elproducenten innehar både kärnkraft och alternativa kraftslag samtidigt men det verkar snarare vara en oskriven regel än ett undantag tyvärr, och utgör alltså ett grundläggande problem eftersom incitamentet att verkligen hålla kärnkraften igång nästan uteblir helt, och man tar istället stora intäkter på vattenkraften totalt sett. Gungor & karuseller.
Fel, man tog inte igen det.
http://www.second-opinion.se/so/view/1592
http://www.second-opinion.se/so/view/1606
/Micke
Jag påstår inte att just den ökande vinsten från vattnet kan kompensera hela den uteblivna intäkten i kärnkraften enskilt. Jag vill bara belysa det faktum att det kan bli väldigt bokförings-tekniskt vilken förlust man nu önskar redovisa, men att kostnaderna totalt sett för en elproducent “at the end of the day” är väsentligt mycket mindre än vad som görs gällande. I annat fall hade vi inte haft värdens sämsta kärnkraft i Sverige.
Se även
http://di.se/Artiklar/2010/12/29/223687/Debatt-Eljattarnas-oligopol-skapar-hoga-elprise/?tr=282803&rlt=0
och
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article3040813.ece
😉
Tolou har helt rätt. Bolagen med sina miljardvinster har under ett stort antal år vetat om att folkets vilja var att kärnkraften skulle bort – men struntat fullständigt i det. Istället för att satsa pengar på att bygga ut alternativa källor har de fortsatt plocka ut överskottet och lappat ihop de snart förbjudna kärnkraftsverken.
När sedan förbudsdagen kommer så skyller de på regeringen och folket. Vilket idiot som helst fattar att vi inte kan ta bort de verk som producerar majoriteten av vår energi över en natt. Men bolagen har haft några år på sig att fixa alternativ. Men deras egen vilja har varit att ha kvar kärnkraften och genom sin manipulation sitter vi där nu att vi inte klarar oss utan dem.
Ansvaret för det är och förblir bolagens. Det är inget annat är rent gisslantagande. Det som stör mig är att en ganska stor mängd människor har tjänat rätt bra på det.
Men nu börjar provborrningen efter Uran i det Västgötska bergen igen så jag är inte orolig. Inom kort kommer ett nytt uppror som ni inte sett maken till att vakna mot er kära kärnkraft. För ve den som ger sig på de bergen. Läs på er historia, imbacila akademiker.
Micke, om du vill komma igenom på kommetarerna utan att jag måste moderera dem så håll dig till ett namn eller skaffa dig en inloggning på bloggen. Göres enklast på denna länk
I övrigt snackar ni båda skit därför att det där “lappandet och lagandet” ni pratar om kom inte igång förrän 2005.
Men deras egen vilja har varit att ha kvar kärnkraften och genom sin manipulation sitter vi där nu att vi inte klarar oss utan dem.
*fniss* “[deras] manipulation”? 🙂