Skip to content

Semestertips – besök ett kärnkraftverk

Last updated on March 1, 2013

När ungarna har tröttnat på Kolmårdens djurpark, eller inte accepterar ännu en fjällvandring, då kanske det är dags att utmana familjeidyllen med nya mål. För den som vill göra något annorlunda under semestern, varför inte besöka något av Sveriges kärnkraftverk i sommar?

Har du åsikter om kärnkraft och slutförvar men aldrig har besökt någon av anläggningarna? Vill du slipa dina argument för eller emot kärnkraft, ta chansen att lära dig mer om dessa härken under sommarledigheten. Man behöver inte gå med i Greenpeace för att kunna komma innanför stängslet (och man slipper dessutom påföljande rättsprocess). Flera av kärnkraftverken har besökscenter som är öppna nästan dagligen (se länkar nedan för öppettider, adresser och bokningsinfo), besök på vissa av anläggningarna kräver dock förbokning eller gruppbokning. Giltig legitimation brukar vara ett krav, och det brukar finnas en åldersgräns (12 eller 14 år) för besök inne på själva kraftverken. Besökscentren har dock ingen åldersgräns.

Vill du ha ett argument till? Det är gratis (dvs du betalar på elräkningen, så passa på att utnyttja möjligheten).

 

Forsmark och SFR

Biotestsjön vid Forsmarks kärnkraftverk

Här finns, förutom själva kärnkraftverket och biotestsjön, även möjlighet att bege sig ned i underjorden till SFR – slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall. Och när man tröttnat på kärnkraftsnörderiet kan man besöka Forsmarks bruk och andra vackra platser längs Upplandskusten.

Besök och kontakt: http://www.vattenfall.se/sv/besok-och-kontakt.htm

Sommar i Forsmark: http://www.vattenfall.se/sv/sommar-i-forsmark.htm

SFR: http://www.skb.se/Templates/Standard____20126.aspx

 

Ringhals

Ringhals kärnkraftverk sett från Bua hamn

Vid Ringhals kärnkraftverk finns ett bra besökscenter där både vuxna och barn kan lära sig massor om energifrågor och kärnkraft. Och sen finns hela Västkusten att njuta av.

Ringhals infocenter: http://www.vattenfall.se/sv/kom-pa-besok_63917.htm

Sommar på Ringhals: http://www.vattenfall.se/sv/sommar-pa-ringhals-2009.htm

 

Oskarshamn och Äspölaboratoriet

Oskarshamnsverket i Simpevarp

OKG får priset för tråkigaste informationssida, och besök vid själva kraftstationen är begränsat till skolklasser och liknande studiebesök som bokas långt i förväg. Däremot finns det kärnkraftstutställning i Simpevarps by, och så förstås det närliggande Äspölaboratoriet. Småland och Öland är förstås andra lockelser.

Kontaktsida om Oskarshamnsverket: http://www.okg.se/templates/Page____189.aspx

Sommar i Simpevarps by: http://www.okg.se/templates/NewsPage____1154.aspx

Upptäck underjorden i sommar (Äspölaboratoriet): http://www.skb.se/templates/standard____15481.aspx

Äspöstigen: http://www.skb.se/Templates/Standard____19839.aspx

CLAB – Mellanlagret för använt kärnbränsle: http://www.skb.se/templates/standard____15094.aspx

 

Barsebäck

Flygbild av Barsebäcksverket

Men vänta nu, är inte det kärnkraftverket nedlagt? Jo, men det står ännu kvar och används bland annat för utbildning av kärnkraftstekniker. För allmänheten finns förutom ett infocenter möjligheter till rundvandring i kärnkraftverket, troligtvis får man se mycket mer här än vid övriga kraftverk. Därefter kan man ta Öresundsbron över till Köpenhamn och likt Stig-Helmer i TV-serien “Riket” försöka hitta kärnkraftverket över sundet.

Välkommen att besöka Barsebäck: http://www.barsebackkraft.se/templates/main.asp?ItemID=1489

 

Och hur mycket får vi betalt för denna gratisreklam?

Tackar som frågar. Inte ett jota, men vi hoppas på att fler människor som uttalar sig om kärnkraft får lite mer hands-on erfarenhet av debattämnet.

Published inSwedish