Skip to content

Viskleken i media

Last updated on March 1, 2013

Tisdagen 2 oktober bjöd på intressanta nyheter. Först Greenpeace så kallade rapport där de kommer till slutsatsen att svensk kärnkraft bör stängas ned omedelbart av säkerhetsskäl (vi lär få anledning att återkomma till den…).

Så någon timme senare rapporterades det från diverse nyhetsmedia (håll i er nu), bland annat SVT, att Dagens Nyheter berättar att en reporter hos Expressen har läst en artikel i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine som hävdar att läckt information från EU-kommissionen i en kommande rapport ger kärnkraftverken vid Forsmark och finska Olkiluoto svidande kritik av säkerheten. Puh!

Det är mycket riktigt en rapport som EUs energikommissionär kommer redovisa snart. Rapporten baseras på arbetet som  European Nuclear Safety Regulation Group (ENSREG) lett med de stresstester av kärnkraftverk som genomfördes i ett antal europeiska länder under förra vintern. ENSREG skapades år 2007 på initiativ av EU-kommissionen.

Den här rapporten kommer givetvis bli väldigt intressant läsning. Greenpeace har redan gått händelserna i förväg och lät en av sina “experter” döma ut kärnkraften baserat på de rapporter från stresstesterna som varje land lämnat in till ENSREG. Den “svidande kritiken” av Forsmark som läckt ut tycks tas med ro både av Strålsäkerhetsmyndigheten och av informationsansvarige på Forsmark. De vill gärna läsa rapporten först och inte förlita sig på rykten spridda via medias egen lilla visklek, men på grund av allt ståhej så har man lagt upp en del information kring säkerhetsarbetet och stresstesterna på Vattenfalls websidor.

Man kan förundras över att nyhetsmedier som SVT och DN är så snara med att återge vad andra nyhetsmedier grävt fram utan att ens låtsas att man försöker kolla upp saken själva först. Det kan inte vara lätt att vara reporter i dagens mediaklimat. Men om dagens reportrar tror att nyheter är något som man får av andra och bara vidarebefordrar som när man trycker på forward-knappen i sitt mailprogram, då bör man ta sig en allvarlig funderare på sin arbetsbeskrivning…

För den som vill läsa något mer utförlig rapportering rekommenderas exempelvis:

De franska och tyska originalartiklarna från 1 oktober 2012 finns här:

Mer information om stresstesterna:

 

Och för den som hellre vill köpa spelet: Ryktet går

 

Uppdatering lördag 6 oktober 2012

EU-kommissionens rapport släpptes i torsdags (4 oktober). Alla dokumenten finns på denna websida. Pressreleasen går att få i svensk översättning.

Energikommissionären Günther Oettingers uttalande finns här, se även här.

Givetvis går det inte att göra alla nöjda, här är uttalanden från den gröna alliansen i EU-parlamentet.

Men man kan förstås även tänka sig andra scenarier, som förslaget på stresstest av andra energislag.

 

 

Published inIn the mediaSwedishUncategorized