Last updated on March 1, 2013
Detta är den långa versionen av vårt debattsvar till centerpartisten Eva Selin Lindgrens påståenden att vi måste avstå kärnkraft för att bli av med kärnvapen. Selin Lindgren är en av Sveriges mest påstridiga kärnkraftshatare.
Publicerad på SvD.se, 14/4-2010
Eva Selin Lindgren(C) har etablerat sig själv som en av Sveriges mest högljudda kärnkraftsmotståndare. Hon försöker i SvD 13/4-2010 hävda att avsaknad av kärnkraftverk medför att vi blir säkra från atombomber. Historien säger något helt annat: Hiroshima och Nagasaki räddades inte för att Japan saknade kärnkraftverk.
Världens första kärnkraftverk började leverera elektricitet till samhället Obninsk i Sovjet, 27 Juni 1954. Innan dess hade man i världen:
- Byggt över 2000 atombomber.
- Sprängt ca 50 av dessa.
- Konstruerat och detonerat vätebomber
- Skapat världens sedermera näst största explosion, Castle Bravo-skottet, som var detsamma som 1000 Hiroshima-bomber.
Sedan 1954 har ytterligare tiotusentals stridsspetsar konstruerats. Selin Lindgren försöker hävda att det är en enkel sak att skapa atomvapen ifrån använt kärnbränsle. Men aldrig har man i dessa stridsspetsar använt sig av civilt kärnbränsle som kommer från kraftproduktion. För att göra atomvapen har man alltid använt sig av för syftet specialbyggda plutoniumfabriker, med militära bränslecykler som inte fungerar i civila sammanhang.
Civil kärnkraft har aldrig använts i vapenproduktion därför att det är dyrare, svårare, och farligare, samt lättare för omvärlden att upptäcka och stoppa.
Att hävda att vi måste avskaffa våra civila kärnkraftverk för att ta bort alla atomvapen är lika felaktigt som att hävda att vi i Sverige också skall avskaffa…
- svenska köksknivar, för att det skulle förhindrat machete-folkmordet i Rwanda.
- medicinindustrin AstraZeneca, för att det skulle stoppa spridning av mjältbrand.
- kemiprodukten Perstorps Ättika, för att omöjliggöra kemiska angrepp likt Sarin-attacken i Tokyos tunnelbana.
Selin Lindgrens debatt-taktik att försöka associera fredlig användning av teknik med illdåd och krigföring är falsk. Så fort detta argument sätts i ett brett perspektiv finner man att så gott som all vetenskap och teknik kan missbrukas. Och vi inser då snabbt att bara för att vi slutar använda en teknik på ett fredligt sätt så kommer det aldrig att hindra någon annan från att använda liknande teknik på ett illasinnat sätt.
Att exempelvis påstå att Kim Jong-Il skulle montera ned Nordkoreas atombombsprogram bara för att vi här i Sverige lägger ned vår kärnkraft är löjeväckande.
Kärnkraft gör vår värld säkrare. När ett land vill skaffa kärnkraft är det tvunget att underkasta sig FN-inspektioner och att spela med öppna kort om sitt klyvbara material, även om landet saknar de specialanläggningar som behövs för att göra atomvapen. Ett land som inte har kärnkraft har lättare, inte svårare, att i smyg göra atomvapen.
Exempelvis kan antagas att om Israel verkligen hade haft kärnkraft, så skulle FN haft större möjligheter att agera mot landets dolda atombomber.
Ett annat exempel är att USA år 1994 erbjöd Nordkorea reaktorer för civil kärnkraft mot att landet upphörde med sitt atomvapenprogram och gjorde sig av med sin plutoniumfabrik. Detta var samma strategi som användes när den svenska atombomben stoppades av att USA erbjöd oss hjälp med kärnkraften, under villkor att vi lät oss inspekteras och lovade att aldrig göra bomber.
Ett än mer konkret exempel på hur kärnkraft gör oss säkrare är det faktum att kärnkraft används för att förstöra atomvapen. Under programmet “Megatons to Megawatts” har över 15 000 ryska stridsspetsar förstörts genom att nedgraderas till att istället bli kärnbränsle. 10% av elen i USA kommer idag från atomvapen som utplånas i civila kärnkraftverk.
Sålunda måste Selin Lindgrens debatt-taktik att försöka associera civil svensk kärnkraft med atomvapen i händerna på terrorister betraktas för vad den är: ett försök att skrämma oss till att tycka som hon.
Påståendet att avskaffad kärnkraft tar bort världens nuvarande och framtida atomvapen är falskt. Det enda som skulle hända är att vi står där som fånar utan el, utan att vi för den sakens skull blev ett uns säkrare. Vi står inför mycket viktiga beslut om Sveriges framtida energiförsörjning. Då kan vi inte acceptera att gälla röster på debattens ytterkanter förstör debatten med nonsens och skräckpropaganda. Eva Selin Lindgrens artikel är ett taffligt försök av en passionerad kärnkraftshatare att smutskasta en av våra renaste, effektivaste och säkraste kraftformer, genom att helt felaktigt associera den med något ondskefullt.
Michael Karnerfors, civilingenjör
Johan Simu, reaktorfysiker
Nils Rudqvist, forskare, medicinsk strålningsteknik
Mattias Lantz, forskare, kärnfysik
Johan Kihlberg, fysikstuderande
Andra bloggar om Selin Lindgrens’s artikel:
Lasses blogg – Lycka till med det omöjliga
Jinge – Obamas halvsanningar
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/nuclearpoweryesplease.org/public_html/blog/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 18
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/nuclearpoweryesplease.org/public_html/blog/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 42
Som vanligt så har min husgud på Depleted Cranium koll på dålig vetenskap. Hans utredning om varför civila reaktorer är värdelösa för militära syften är riktigt bra. Vissa politiker borde få den intatuerad.
http://depletedcranium.com/why-you-cant-build-a-bomb-from-spent-fuel/
Halloj!
Jo vi följer också Steve ganska noga. Så länge han håller sig till vetenskap och kärnteknik är han guld värd.
När hans politiska tyckande kommer lös däremot spårar han ofta ganska snart ur. 😀
Tja, han är amerikan. De är sådana… 🙂
[…] Kärnkraft gör vår värld säkrare […]
Menar ni allvar?
svenska köksknivar, för att det skulle förhindrat machete-folkmordet i Rwanda.
medicinindustrin AstraZeneca, för att det skulle stoppa spridning av mjältbrand.
kemiprodukten Perstorps Ättika, för att omöjliggöra kemiska angrepp likt Sarin-attacken i Tokyos tunnelbana.
Ettan och trean kanske är relevant, om än på ett så sjukt låg nivå. Hur många miljarder har inte hittills investerats i kärnkraft? Hur kan ni jämföra det med järn? stål? Ättika? Vad står på ert utbildningsbevis?
Underkänt. Hoppas jag.
Så åter igen. Hur många miljarder har inte investerats av våra skattemedel i Kärnkraft de senaste åren? För lite uppenbarligen. För de senaste månaderna har priset för el i kärnkraftsmonopolet Sverige varit det högsta i historien.
Så när vi som investerat de här miljarderna i kärnkraften igen våra pengar? Inte var det i våras i alla fall.
Men ägarna till verken fick rejält med pengar. Centraliserad kraft är av godo, eller vad säger herr Kärnkraftfors? Slutat jobba än? Köpt en Yacht?
Menar ni allvar?
Alltid, om vi inte uttryckligen säger att vi skämtar, eller att vi med parodi eller satir eller med paralleller som visar på orimligheten i motståndarens argument (vilket var fallet här).
Hur många miljarder har inte investerats av våra skattemedel i Kärnkraft de senaste åren?
Inga. Kärnkraften ger staten skatt, inte tvärt om. 4.2 miljarder SEK per år.
Centraliserad kraft är av godo, eller vad säger herr Kärnkraftfors? Slutat jobba än? Köpt en Yacht?
Lite grälsjuk idag tydligen…
4.2 miljarder SEK extra i skatt också ifrån effektskatten.
Sen tillkommer all den vanliga skatten.
Har du lagt ner bloggen Mikael? Den ser lite trött ut 😉
Kanske behöver förtydliga då jag uppenbarligen har med glädjebarn att göra.
Var är våra skattemedel som investerats i kärnkraften? Vi hade i vinter/våras Europas högsta elpriser. Och de högsta priserna NÅGONSIN. Kärnkraften stod still.
Var är våra pengar? Var det motståndarnas fel? De som vill se alternativa (splittrade) källor?
Tror jag säkert du tycker. Men mina pengar har fortfarande investerats i kärnkraften. De tog betalt. Med råge. Var är min avkastning?
Vi hade i vinter/våras Europas högsta elpriser. Och de högsta priserna NÅGONSIN. Kärnkraften stod still.
Var det motståndarnas fel? De som vill se alternativa (splittrade) källor?
Japp.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/22/bolund-f-rs-ker-skylla-m-rka-misslyckad-k-rnkraftspolitik
/Micke
Kärnkraft är som att säga att du betalar skatt för att få tandvård. Fast när du behöver vård kostar den 4-8000 kronor.
Kärnkraften är svindyr att projektera. Den är svindyr att bygga. Den är svindyr att driva. Dess avfall är svindyr att lagra, transportera och lagra. Den är svindyr att avveckla. Fast hittills har det varit sedelpressen som heter skatt i Sverige som pumpat in pengar.
Men de som tar betalt för tjänsten tjänar pengar (anställda, styrelse och VD). Det är sant. De kan nog säkerligen betala viss del av sin läkarvård. Men vi som betalar både för kärnkraften och läkarvården? Vad får vi?
Europas högsta elrpiser när monopolisterna på el stänger sitt verk och sippar Champange.
Kärnkraften är svindyr att projektera. Den är svindyr att bygga. Den är svindyr att driva. Dess avfall är svindyr att lagra, transportera och lagra. Den är svindyr att avveckla.
Och du får svinmycket energi från den, vilket gör att när man slår ut mängder pengar på mängden energi så är det fortfarande långt billigare än dina “splittrade” energikällor.
Vapenproduktion från reaktorbränsle
Michael Karnerfors och signaturen AxMi-24 hävdar i kommentarer till mitt inlägg den 16 april att använt bränsle från civila kärnreaktorer inte kan användas till vapenproduktion. Många hävdar dock motsatsen. I den engelska rapporten från Oxford Research Group 2007, ”Secure energy?”, framhåller man att framstående forskare med mycken kunskap om kärnvapenproduktion (man namnger ett antal) framhåller att effektiva vapen mycket väl kan framställas av bränsle från civila reaktorer. De framhåller vidare att en terroristgrupp kan finna det enklare att komma över civilt plutonium än höganrikat uran, och att risken för detta måste tas mycket allvarligt.
I en rapport från 1997 från US Department of Energy, “Non-proliferation and Arms Control Assessment…”, betonas att s.k ”reactor-grade” plutonium med mindre än 80 % Pu-239 kan användas för vapenproduktion. Även om något mer material behövs för en bomb av sådant plutonium, innebär det inga större problem för bombframställning. Pu-240, som bildas när bränslet legat länge i reaktorn, minskar sprängkraften, då det tenderer att reagera i förtid. Man betonar dock att även under ogynnsamma förhållanden svarar en sådan bomb mot minst flera kiloton trotyl.
I en rapport från 1999 framhåller man att produktion av vapen från ”reactor-grade” plutonium är farligare och svårare än från vapenplutonium, vilket inte betyder att det inte går. Man säger att både USA och England har testat det.
Ingvar Lindgren
Hej Ingvar, ledsen att det tog tid innan kommentaren dök upp… vårt nya spam-filter blev lite för ivrigt.
Du skall få ett längre svar av oss snart, så snart vi läst igenom dina länkar och kollat med våra egna källor. 🙂
/Micke
Hej! 🙂
Blir glad när man ser folk med vett istället för alla dess kärnkraftshatare och klimatförvillare (mina två största irritationsmoment sedan några år tillbaka). Hur som helst så tycker jag att kärnvapenargumentet är det som har mest trovärdighet.
Att få fram plutonium från civila reaktorer går väl bra om man vill (var det inte så Nordkorea gjorde?), även om det kanske finns bättre metoder. Den större tillgången på reaktorbränsle gör att det även blir lättare att få tillgång material för framställning av vapen-plutonium, även om det är genom civila reaktorer eller inte? Däremot så betyder (som sagt) inte avsaknaden på kärnkraft att det inte går att göra bomber i vilket fall som helst, och vad vi gör här kommer ju inte stoppa något annat land. Grundproblemet är alltså ett annat.
Att terrorister skulle kunna bygga en plutoniumbomb av uttjänt reaktorbränsle känns däremot mer osannolikt (varningsflaggan kommer alltid upp när man pratar om terrorister dessutom). Nordkorea tycks ju inte riktigt klara av det så då är det svårt att tro att några fundamentalister i en källare ska kunna snickra ihop nått fungerande utan att det upptäcks? Större risk är väl i så fall att existerande bomber från olika kärnvapenländer till slut kommer på avvägar när regimer kollapsar… Men det är svårt att uttala sig om hur lätt/svårt det är att göra plutoniumbomber, det är ju inte direkt allmänt tillgänglig information.
Ledsen att svar har dröjt… efter att jag installerade Akismet verkar wordpress inre riktigt vilja maila mig när det hamnar saker i modereringskön. 🙁
Anyway… Nordkorea har inte en lättvattenreaktor av den typ vi har att producera el med i Sverige. Om du läser i artikeln ser du att USA erbjöd Nordkorea just den (i detta hänseende) säkra typen av reaktor under förutsättning att kärnvapenprogrammet monterades ned. Tror du man hade gjort det om man trodde att avfallet var lämpligt som bomb-material?
/Micke
Ingen fara 🙂
Jo, det är ju skillnad på kärnkraftverk och kärnkraftverk, något som inte alltid framgår så tydligt alltid. Har läst på lite mer om Nordkorea nu, den typen av reaktor kanske inte räknas som civil. I och för sig skulle väl USA vara nöjda bara det blev svårare att använda avfallet som bombmaterial, som ett steg i en nedrustning då.
Hej och herregud vad malplacerad jag är i det här sällskapet…. Jag hade skrivit, svamlat kallas det hemma hos mig dock, om oro kring kärnkraft och du frågade mig varför jag var rädd. Ska, helt totalt och kanske idiotiskt (?) vara ärlig och säga att jag är livrädd för uranet som ska slutförvaras, VAR ska det hamna och HUR kan man garantera att inget kommer att hända med det som förstör vår natur/våra omgivningar, förutsättningarna för min unge att leva vidare osv..?
Jag tänker Tjernobyl, kanske framförallt eftersom att jag under den tiden var en partande fjortis som sket i allt men ändå hamnade i Becquerel-hysterin. Hur “farligt” är området kring Tjernobyl numer, se mig som den där “korkskallen” i huset bredvid, jag ser dokumentärer, googlar mig fram och allt som fastnar är tusentals år framåt-fraser.. Kärnkraft för mig känns för “dyrt”, höjda ersättningssummor osv är ju “bara” bra i efterhand, fast ändå inte då man ju sitter där med skadorna.
Att fossila bränslen inte är lösningen för jorden förstår jag ju, men det känns inte som att vi har jobbat/forskat/satsat nog på alternativa lösningar.. jag har inget emot vindkraftverk, som fiskande norrlänning bjussar jag på vattnet, vad är viktigare, fiske eller energi? och solkraft är ju också ett alternativ.
(obs: önskar jag vore klarare i knoppen än vad som är numer, mediciner riktade mot hjärnan har en tendens att även störa andra funktioner än epileptiska anfall, jag är trög men inte dum, fast ganska korkad men intresserad, fast LIVRÄDD och vill ha alternativ och nä, jag är inte miljöpartist =) )
Inte vet jag om du fick något hum om varför jag var rädd nu, eller inte, om inte annat så fick jag se en helt annan bloggvariant än de jag brukar kika in på, intressant!
Ajöken på sig!
jag är livrädd för uranet som ska slutförvaras, VAR ska det hamna och HUR kan man garantera att inget kommer att hända med det som förstör vår natur/våra omgivningar
Hur kan man garantera det? Bra fråga!
Svaret? Vi gör som naturen gjorde, i nästan 2 000 000 000 år: vi stoppar det i berget.
Hur vet vi att det funkar? För att i Oklo, en plats i Gabon, Afrika, fanns för så länge sedan naturliga reaktorer, som funkade enligt exakt samma principer som vi använder idag. Det blev exakt samam typ av avfall. Detat avfall låg i berget, helt oskyddat, med kokande vatten strömmande rakt igenom sig. Vad hände?
Ingenting… absolut ingenting. För kemin i dessa ämnen är sådan att de skyr vaten, men älskar sten och berg.
Så vet vi att det funkar… för att naturen har redan gjort det, och för att naturlagarna är på vår sida i detta.
Problemet, om jag förstått det rätt, är om radioaktiv aska/gas sprids i atmosfären och sedan faller ner över ett stort område för att sedan anrikas i olika former av mat, t.ex. svamp eller mjölk osv. Dvs det som hände efter Tjernobyl. Men avfallet i fast form är rimligen inte speciellt svårt att hantera. Det är som andra farliga ämnen som hanteras inom industrin hela tiden. Tappar man ut lite på marken är det ju bara att sopa upp igen, kanske får använda en robot, men ändå. Uranet finns naturligt i jordskorpan redan nu så att stoppa tillbaka radioaktivt avfall där borde rimligen inte vara ett så stort problem…
Svar: Och restavfallen…?
Duger 2 000 miljoner år åt dig?
http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_nuclear_fission_reactor
Oklo visar att djupförvar funkar. Vad i detta är inte gott nog åt dig?
Värt att tänka på är att radioaktiviteten avtar exponentiellt så även om det tar många år innan radioaktiviteten är nere på samma nivå som för ny-uppgrävt bränsle, så försvinner den värsta radioaktiviteten förhållandevis snabbt. Jag minns inte säkert siffrorna nu, men jag tror man kan säga att även om 10 % av avfallet läcker ut redan om 100 år (vilket naturligtvis är mycket osannolikt) så skulle det motsvara den mängd radioaktivitet som tagits upp ur jorden för att använda som bränsle till att börja med, alltså skulle det innebära +/-0 radioaktivitet i naturen. Det kanske inte är helt rättvist att räkna så men det sätter saker och ting i perspektiv i alla fall.
Jag finner det mycket lustigt att det faktum att kärnavfall blir mindre farligt med tiden varefter dem instabila isotoperna sönderfaller ses som en nackdel.
Kvicksilver, som har en halveringstid på oändligt antal år, ses som en relativt kortlivad fara eftersom det så småningom binds up i olösliga mineral som t.e.x. kvicksilver sulfid. Men detta är ju inget unikt med kvicksilver, det sker med isotoperna i använt kärnbränsle också; med den skillnaden att isotoperna i använt kärnbränsle startar i bunden form(inbakade i olöslig och kompakt urandioxid eller glas beroende på lagringsform, instoppade i lagringskapslar, inuti vattenogenomtränglig lera, nedgrävda i urberg) medan kvicksilvret dumpas I atmosfären genom en skorstenen.