Skip to content

Fjärde dagen av tsunamikatastrofen

Last updated on March 1, 2013

Uppdatering 07:30

Höga dosrater omkring Fukushima I just nu… siffror på så mycket som 100 mSv per timme har nämnts. Någon form av läcka har uppstått, oklart vad. Chefer för TEPCO ber om ursäkt för olyckan. Moder natur visar en smula barmhärtighet (efter att hon gav Japan en käftsmäll som heter duga): det regnar vilket kommer att snabbt slå ned nedfallet.

http://english.kyodonews.jp/news/2011/03/78123.html

Branden i reaktor 4 är släckt

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/15_33.html

Tokyo Universitet i Ibaraki prefekturen, norr om huvudstaden rapporterade höjda mätvärden av radioaktivitet i luften, som senare föll snabbt.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/15_21.html

Shit just got real…

Sista uppdateringen för natten

Lite länkar med uppdateringar för de som sitter uppe så här dags (sovdags för jourhavande bloggvakt):

Sverige radio direktrapporterar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4401114

NHK World (Japansk TV): http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/

Kyodo news: http://english.kyodonews.jp/

ABC News (Australia): http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/

Uppdatering 03:50

Tung natt. Premiärministern har talat till folket och meddelat:

* Reaktor 4 brinner. Den reaktorn var avstängd och hade enbart använt bränsle som inte satt i härden. Troligtvis har höljet skadats av varkdelar vid gasexplosionen i reaktor 3 dagen innan, det använda bränslet har tappat kylning och upphettats till vätgas har utveklats.

* Reaktor 2 har haft en explosion som eventuellt skadat den i tryckavlastningssystemet i botten. Det är möjligt att vatten läcker ut den vägen. Rök syns på bilder.

* Vattenkylning fortsätter i reaktor 1, 2 och 3 och tycks fungera.

* Dosraterna är mellan 30 och 100 mSv per timme kring de olika reaktorerna.

* Personalstyrkan på 800 personer har pga dosraterna reducerats till 50 som fokuserar på att släcka branden och överse vattenkylningen.

* Alla boende inom 20 km evakueras. Alla boende mellan 20 och 30 km uppmanas att hålla sig inomhus och att inte hänga ut tvätt.

* Vinden har  vänt söderut, vilket skulle kunna ha konsekvenser för boende i Tokyo-området, men det regnar rejält i Fukushima, och vinden är svag, så detta reducerar spridningen av radioaktivitet söderut. Väderrapporterna förutser att vinden vänder utåt havet igen när regnet upphört.

Uppdatering kl. 01:22

Tisdag 15 mars börjar med motsägelsefull information. Det rapporteras om en explosion vid reaktor 2 i Fukushima, och om höga strålningsvärden, men livesändningen från NHK World visar inga synliga skador på reaktorbyggnaden. Trycket i reaktorn har sjunkit från 3 till 1 atmosfär, och man befarar ett läckage i tryckavlastningspoolen under själva reaktorn. Vattennivån i själva reaktorn har varierat under det senaste dygnet, och är nu stigande.

TEPCO har rapporterat höga strålningsvärden (8 mSv/timme) under en kort tid.

Published inCommentaryFukushimaUncategorized