Last updated on March 1, 2013
Bloggaren Jan-Inge “Jinge” Flücht yttrade sig idag om den svenska slutförvars-metoden KBS-3. Han hade dock inte många siffror rätt, och vissa saker var totalt fel.
Jinge skriver om KBS-3: Dessutom kommer denna förvaring kosta pengar hela tiden. Den måste skötas, vaktas och underhållas.
Kommetaren jag ville skicka till hans blogg var följande:
Jag är ledsen Jinge, men det där stämmer inte. Det är rena faktafel du yttrade där.
KBS-3 är gjort för att vara underhållsfritt. När slutförvaret förseglas vid omkring 2070 är människan ute ur ekvationen för gott. Vi behöver inte lägga ett enda öre på slutförvaret därefter. Finansieringen för slutförvaret är säkrad via kärnavfallsfonden och inkomsterna till den tas direkt från elräkningen. Idag ligger påslaget på lite drygt 1 öre per kWh.
Och 100 000 år är inte alls obegripligt. I geologiska tidsramar är det knappt ens en blinkning. KBS-3 bygger erfarenheter från platser som Olko, Littleham Cove och Cigar Lake, där vi talar om tidsramar som är väldigt mycket längre än så. De naturliga rektorerna vid Oklo höll kärnavfallet inom sig i 1 700 000 000 år utan att det flyttade sig mer än 3 meter, det vill säga i storleksordningen 20 000 gånger längre än vad som krävs för att det skall bli ofarligt.
Jag förstår din oro Jinge, men du saknar vissa nyckelfakta i sammanhanget. Får jag i all blygsamhet föreslå att du surfar runt lite på SKB’s hemsida och läser in dig på vad KBS-3 innebär, vad forskningen bakom metoden är, och hur det är tänkt att fungera?
Dock kan man inte säga detta till honom på hans blogg för Jinge har nu varit herre på godset så länge att han klipper alla kommentarer som säger emot honom, alltid motiverat med det vaga “Läs kommetarsreglerna!” även om han själv har låg respekt för dem. Så det får bli svar här istället.
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/nuclearpoweryesplease.org/public_html/blog/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 18
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/nuclearpoweryesplease.org/public_html/blog/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 42
Hej!
Tack för en informativ hemsida.
Förslag:
Gör en specialare om slutförvaringen gärna med ett globalt perspektiv, mängd avfall, förvaringsmetoder, risker och kostnader.
En fråga:
Vad anser ni vara kärnkraftens svaga punkt eller vad är valid kritik mot kärnkraft?
En av de svagare punkterna just nu är allt djävla tjafs som sker runtomkring kärnkraften (och andra energiformer) vilket gör att vi får ingen vettig verklighetsanknuten debatt om energilösningar. Detta är inte kärnkraftens fel per se men det är något som följer med den och gör läget svårdiskuterat.
En annan svag punkt är att det är i många länder otroligt eller svårt/dyrt att få ett bygge godkänt. I USA exempelvis betalar tillståndssökaren själv över 200 USD för varje byråkrat-timme som läggs på granskningen, vilket gör att enbart riktigt pengastarka och stora aktörer ens kan försöka få ett tillstånd. Igen handlar det inte om kärnkraften i sig utan om allt meck runtomkring.
När det gäller själva tekniken i sig är det mesta positivt: kapaciteten är stor; tillförlitligheten och tillgängligheten mycket hög; säkerheten bättre än så gott som alla andra kraftformer, speciellt räknat per kWh producerad. Ekonomin är god. Kort och gott är det ett konkurrenskraftigt alternativ till fossila energikällor, som står för över 85% av världens energi.
Frågan är om man skall se avfallet som en svaghet. Sant är att det måste omgärdas av säkerhet. Men å andra sidan så finns det ju faktiskt en plan för att ta hand om det vilket ingen annan kraftform har för sitt avfall. Kolaska och koldioxid exempelvis är magnituder värre än kärnavfall och där finns nästan inga planer alls annat än förhoppningen att man kan trycka ned det i berggrund och hoppas på att det aldrig bubblar upp igen.
Största kritiken jag kan rikta mot kärnkraften idag är snarare att industrin är lite lat i det att man inte vidareutvecklar de kommersiella designerna snabbare trots att många Generation IV-designer är mogna för det. Fortfarande är gamla lättvattenmodererade uran-samovarer det som byggs. Problemet är att uran är så billigt och så lätt-tillgängligt att man helt enkelt inte behöver.
/Micke
Hmmm… – Micke – Du har ju rätt i o f s – avsende oss som är vuxna i dags dato. Men hur tror Du det blir för wåra barn, barnbarn osv – som skall övervaka avfallseländet ❓ – undrar Josef
…Om sannolikhet…
Ah… Tage. Jag älskar den här monologen, för hans underbara skicklighet med ord och att uttrycka sig. Tage Danielsson är saknad…
Synd bara att hans kunskaper om kärnkraft, kärnkraftssäkerhet, probabilistisk säkerhetsanalys, och om vad som egentligen (inte) hände i Harrsiburg var erbarmeligt dålig. Hade han levat idag tvivlar jag starkt att han hade stått fast vid den där monologen. Speciellt med tanke på att inte en enda människa skadades av olyckan… och att så (inte) skedde berodde på att man hade byggt säkerhetssystem som höll olyckan inom sig. Varför gjorde man nu det om man trodde att olyckan inte kunde inträffa…
/Micke
Övervaka? Har du någon aning om hur KBS-3 är tänkt att funka egentligen?
/Micke
Jag är utbildad ingenjör och har jobbat med teknik i hela mitt yrkesverksamma liv – så jag VET hur säker = osäker teknik är – utifrån egna gjorda erfarenheter under ca 45 år. / Josef 😉
… teknik i meningen praktisk fysisk drifteknik…
Har du 45 år erfarenhet av KBS-3?
/Micke
Teknik som teknik – som jag ser det i vart fall.
I o f s så kan jag ha fel i det – men det tror jag ej alls själv på – hälsar Josef 8)
Jovisst… precis som att en människa är en människa, så när du känner en människa så känner du alla världens 7 miljarder människor? Svepande generaliseringar vet du är ett fullständigt ogiltigt argument. Så jag frågar igen: har du någon erfarenhet av KBS-3? Om inte, vad hade dina 45 års “egna gjorda erfarenheter ” med det hela att göra?
Eller för att gå längre tillbaks… du sade: hur tror Du det blir för wåra barn, barnbarn osv – som skall övervaka avfallseländet.
Anledningent till att jag frågade var nämligen att en av de grundläggande, mest viktiga punkterna i KBS-3 är att metoden är specifikt gjord för att inte behöva övervakning. När något skall hålla i 100 000 år så är det ju en självklarhet att det första man gör är att designa bort människan ur det hela. Allt annat vore ju idioti. Jag har inte ens 10 års erfarnhet i min bransch men det var ju knappast en nyhet att detta kräver att kunna fungera även utan övervakning.
/Micke
Ditt förhållningssätt är helt OK för min del – för det är ju Ditt – hälsar Josef B. 😉
Tjena
Får instämma att det är intressant med en blog i ämnet från personer som är insatta. Det saknas verkloigen Pop-vetenskaplig info från ett någorlunda neutralt håll. En lite varning: Det finns risk att ni verkar mer ideologiskt pro-kränkraft än vetenskapligt resonerade.
Hur är det med avfallet på global nivå, har en majoritet av länderna en säker och rimligt finansierad plan för det?
Hur är det med säkerheten internationellt?
Hur är det med uranbrytningen och anrikningsprocessen, följer den oftast vettiga miljökrav?
Vänligen
Berra
Hej Berra!
Det finns risk att ni verkar mer ideologiskt pro-kränkraft än vetenskapligt resonerade.
Hur menar du? Att vi uppfattas som det eller att du tycker dig skönja någon slags ideologi bakom vårt ställningstagande?
Risken finns ju alltid att man till slut går på ren slentrian och fortsätter att tycka som man gör bara för att det är så man “alltid” har gjort. Vi försöker undvika detta så gott det går. Bland annat genom att ofta fråga oss: “Hörrni… det här argumentet som vi brukar använda… stämmer verkligen det? Vad har vi fått det ifrån?”.
Skillanden i vår argumentering är att vi kommer aldrig att argumentera i stilen “Det är så här, acceptera!”. Snarare försöker vi hålla en grundläggande inställning “Vi tycker så här… därför att…”, varpå skäl som kan kollas hos tredje part presenteras för läsaren, om denne är intresserad. Argumenten måste kunna granskas. Och tål ett argument inte granskningen… ja då slutar vi använda det.
Hur är det med avfallet på global nivå, har en majoritet av länderna en säker och rimligt finansierad plan för det?
Från minnet (så bekräfta gärna annorstädes): Frankrike, Sverige, Finland och USA är väl de som ligger längst fram. Så nej, det är inte löst i alla länder.
Två saker att minnas dock:
1) använt kärnbränsle har inte bråttom. Det är allt annat än lättflyktigt. Och det blir tämligen små volymer av det. Som jämförelse: under 50 års drift kommer vi i Sverige att producera ca 9 000 använt bränsle. Detta motsvarar en kub med 8 meters sida. Av detta är det mesta extremt svagt radioaktivt naturligt uran. Produkterna som verkligen är att oroa sig för, de ryms i en kub med 2 meters sida. Detta är mängden avfall… på 50 års kärnkraft i Sverige.
2) Så fort någon har klart en fungerande, granskad lösning, då har hela världen tillgång till forskningen som säger hur man kan göra det på egen hand.
Hur är det med säkerheten internationellt?
Med tanke på att “alla” använder kok- och tryckvattenreaktorer med inneslutning så är säkerheten god eftersom detta är frågan om en mycket robust och stabil reaktortyp. Harrisburg bevisade att även om det går käpprätt åt helvete så är människorna ändå skyddade. Tjernobyl var en unik reaktortyp för f.d. Sovjet, och det jobbas hårt på att övertyga Litauen och Ryssland att stänga de kvarvarande 12 reaktorerna av denna typ.
Hur är det med uranbrytningen och anrikningsprocessen, följer den oftast vettiga miljökrav?
Vi vet att det finns internationella etiska regler igenom organ som IAEA som uppköparna och producenterna skall hålla sig till. Exakt vilka det är, hur granskningen och uppföljningen av detta ser ut, det vet vi dock inte än. Men över lag så kan man gå bakvägen och kolla på ländernas egna miljölagstiftningar och miljögranskningar. Australien och Canada exempelvis ligger ungefär på vår nivå av miljöskydd, och enligt deras miljömyndigheters granskning så är miljöskyddet runt gruvorna tillfyllest.
Sedan kan man fråga sig hur det är med länder som Nigeria och Kazahkstan. där är man kanske mer beroende av att gruvbolaget håller sig i skinnet. Men såvitt jag vet skall exempelvis Rössing-gruvan i Nigeria vara av hög standard vad gäller miljö och arbetarskydd.
Svenska miljökrav kommer av miljöbalken och den säger i praktiken: “ingen märkbart skadlig påverkan utanför området, och naturen skall återställas när ni är klara”. Det är upp till gruvbolagen att sköta detta, och kan de inte visa på att de kan sköta detta, vare sig innan de börjar elle rnär de väl är igång, då blir det inget tillstånd.
Överlag önskar vi att få mycket mer information om detta. Men så mycket är säkert: tekniken, lagstiftningen och viljan att sköta det miljö och arbetar-säkert finns tillgänglig.
/Micke
Hej Mikael!
Jag ska försöka förtydliga. det är helt ok med mig att ni tydligt tar ställning i frågan. Det jag menar med ideologiskt är mer de sidor, flest på Nej sidan i frågan, som först och främst har en politiskt mission. När man som lekman försöker bilda sig uppfattning i en knepig fråga drar jag iaf öronen åt mig så fort jag misstänker att fakta förtigs eller förskönas för att passa det övergripande syftet. Nu verkar ni vara balanserade men det är en varning i den här frågan.
“Vi vet att det finns internationella etiska regler igenom organ som IAEA som uppköparna och producenterna skall hålla sig till. Exakt vilka det är, hur granskningen och uppföljningen av detta ser ut, det vet vi dock inte än”
Hur kommer det sig?
Så fort någon har klart en fungerande, granskad lösning, då har hela världen tillgång till forskningen som säger hur man kan göra det på egen hand.
När kan en lösning anses testad?
Delas all atomforskning?
/Berra
Det jag menar med ideologiskt är mer de sidor, flest på Nej sidan i frågan, som först och främst har en politiskt mission. När man som lekman försöker bilda sig uppfattning i en knepig fråga drar jag iaf öronen åt mig så fort jag misstänker att fakta förtigs eller förskönas för att passa det övergripande syftet.
Jotack… dessa känner vi till. Människor som bildar åsikten först och anpassar argumenten därefter. Det är särskilt dem som fick oss att starta den här sidan…
En av våra grundprinciper är att argumenten skall tala, inte åsikten. Och det händer mer än sällan att vi tycker att någon på motståndarsidan faktiskt kom med något bra. Exempelvis kom Nej Till Uranbrytnings Olov Holmstrand med en bra intervju i NSD nyligen och injucerade en god portion fakta i den infekterade uranbrytingsdebatten. Vi tycker att han har tokfel vad gäller åsikten att kränkraft är lika med kärnvapen, men i brytningsfrågan var detta nog det vettigaste någon har sagt hittils sedan Reinfeldt hintade om att kommunvetot kan vara på väg bort.
Hur kommer det sig?
Vilket då? Hur det kommer sig att det finns regler eller hur det kommer sig att vi känner till att de finns men inte reglerna i sig?
När kan en lösning anses testad?
Det är givetvis en något subjektiv fråga. När anser vi en lösning vara god nog? När anser vi säkerheten vara hög nog?
I Sverige gör vi så att vi har ställt upp vissa krav som säger vad en förvaringsanläggning måste klara av och en högsta gräns på vad den får ha för påverkan på manniskor och natur. Sedan är det upp till de som har reaktorer att ta fram en lösning som de skickar in till granskning hos de kravställande myndigheterna, så får myndigheterna säga om de tycker att reaktorägarnas lösning har tillräckligt god bevisning för att med trygghet kunna säga att de motsvarar kraven.
Delas all atomforskning?
Vad gäller just slutförvar så finns där inga direkta vinster av att tjuvhålla på lösningar. Såvitt jag vet delas sådan kunskap frikostigt omkring i världen eftersom det är ett globalt problem som kräver en lösning. Gå in på SKB’s hemsida och tryck på “publikationer” så ser du vad de har delat med sig av till världen.
/Micke