Skip to content

Brittiska miljöpartiet rensar i de egna leden, dags för svenska organisationer att göra detsamma

Last updated on March 1, 2013

Vi noterar i dagarna en artikel som publicerades den 21 November i den brittiska tidningen The Guardian, där Chris Busbys pillerförsäljning uppmärksammas. I artikeln, skriven av George Monbiot och Justin McCurry, redovisas de organisationer och websiter kring Busby som på sistone börjat sälja piller med mineraler som sägs rensa ut radioaktiva ämnen ur kroppen. Ett antal forskare inom olika ämnesområden avfärdar metoden och Busbys uttalanden som grundlösa och absurda.

Det hela började efter att Chris Busby i september lagt upp ett filmklipp på Youtube (här är filmen, och här är vår nedskrivna text av vad han säger) där han pratar om piller som de skall distribuera till självkostnadspris åt barnen i Fukushima. Artikeln i The Guardian visar tydligt att man säljer dessa piller till ockerpriser, tvärtemot vad Busby hävdar. Notervärt är även att vissa av websiternas länkar för donationer leder till ett konto i Wales kopplat till Busbys organisation Green Audit.

Chris Busby har tidigare varit vetenskaplig rådgivare åt det brittiska Green Party. Men nu tycks partiet äntligen ha insett att han går för långt, och distanserar sig från honom och hans senaste uttalanden.

Vi välkomnar detta uppvaknande och hoppas att de svenska organisationer och politiker som brukar frottera sig med Busby nu tänker om. Den bristfälliga forskning och de alarmistiska uttalanden han gör inom diverse olika ämnesområden har inte mycket med verkligheten att göra, och de som fortsätter hänvisa till hans studier undergräver sitt eget förtroendekapital.

En av artikelförfattarna, George Monbiot, har idag (22 november 2011) lagt upp lite mer information om Chris Busby på sin blogg (här).

 

/Nuclear Power Yes Please

 

Länkar:

Länkar till våra tidigare blogg- och foruminlägg om Chris Busby

Published inBad ScienceChris BusbyIn the mediaSwedish