Last updated on March 1, 2013
Av Michael Karnerfors, publicerad i nedkortad version i Ny Teknik 2011-02-19När Mikael Karlsson, Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) och Johan Swahn, Miljörörelsernas Kärnavfallsgranskning (MKG) i ett antal debattartiklar till Ny Teknik (NyT 11-01-31 , NyT 11-02-10) försöker sprida tvivel om hur Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) sköter sitt uppdrag kan jag inte låta bli att fråga mig: är det verkligen sant det de säger att KBS-3 är dålig för miljön? Eller är metoden i själva verket bara dålig för miljörörelsen? “Sätt inte bocken som trädgårdsmästare” påstår de. Men vem är bocken egentligen när MKGs medlemmar har något att förlora på att frågan om kärnavfall får en lösning? Kan vi verkligen lita på en granskare som inte vill att SKB skall lyckas?
MKG utgörs i huvudsak av SNF och dess ungdomsorganisation Fältbiologerna. Föreningen har sedan 70-talet motsatt sig kärnkraft. Ett ofta använt argument är påståendet: “Det finns ingen lösning på frågan om kärnavfall“. Nu är SKB på väg att rasera detta. Inom en månad lämnas en ansökan in som – om inget oväntat inträffar – innebär slutet för detta argument. Om eller när myndigheterna godkänner SKBs föreslagna lösning KBS-3 innebär det inte bara att frågan är löst i Sverige, utan vi kan också exportera den här kunskapen. Hela världens kärnkraftsmotstånd får ett ben avhugget och vacklar när industrin helt plötsligt säger “Jo då, det finns visst en lösning”. Och inte nog med att SKB i så fall klarar kraven; kraven är dessutom väldigt högt ställda. Industrin tar inte bara ansvar utan gör det också med mycket god marginal, vilket så gott som omöjliggör vidare kritik i avfallsfrågan.
Ett annan konsekvens av KBS-3 är att vi får ett slutförvar där bränslet kan återtas. SNF vill istället att bränslet stoppas i djupa borrhål, där man inte utan betydande kostnadsökningar och svårighet kan ta tillbaks det. Om så skulle ske innebär det att bränslet – som är till minst 95% outnyttjat – inte blir tillgängligt för nästa generations kärnkraft. För en rörelse som inte vill ha kärnkraft vore detta givetvis en betydande “vinst”. Men om KBS-3 istället godkänns är bränslet lättillgängligt och Sverige kan få ren energi för hundratals år utan att någon ny gruvbrytning av kärnbränsle måste ske.
I den bästa av världar omvärderar en opinionsbildare sin åsikt och anpassar ödmjukt ståndpunkten när sakförhållandena ändras. Men med tanke på att kärnkraft tillsammans med vattenkraft – när hela livscykeln beaktas – redan visat sig vara renast och koldioxidsnålast i Sverige och SNF trots detta fortsätter att ösa galla över kraftformen kan vi sluta oss till att föreningen inte kommer att vara först med att säga “Vi hade fel, kärnkraft är faktiskt en bra kraftkälla” om KBS-3 godkänns. Det finns för mycket prestige, för mycket känslomässigt bagage, och för många betalande medlemmar som inte vill se detta hända. Alltså har SNF enbart att förlora på att industrin övertrumfar dem och i en oberoende granskning klarar av det som motståndarna hävdat aldrig skulle komma att ske.
Den romerska tänkaren Juvenalis frågade för snart 2000 år sedan: “Vem skall vakta väktarna?”. Den frågan är ständigt aktuell, och så även här: vem skall granska granskarna? Vem garanterar att MKGs remiss-svar är sakliga och korrekta? Vem går i god för att deras opinionsbildning är fri från egenintressen? Skall jag tvunget välja mellan SKB och MKG måste jag konstatera att SKB har ett mycket starkt intresse å deras huvudmäns vägnar att lösningen blir bra, eftersom det kostar kärnkraftsbolagen många miljarder kronor att frågan förblir olöst, eller att den måste städas upp i efterhand. SNF däremot har bara att förlora på att SKB lyckas. Miljön vinner, men de förlorar.
Kort och gott kan man säga att en ansvarstagande kärnkraftsindustri – som möter alla krav som ställs på den – är bra för miljön men dåligt för miljörörelsen.
Alla de punkter som MKG angriper är icke-kritiska för KBS-3. Metoden står exempelvis inte och faller med det nuvarande förslaget på kapsel-lösning med “nakna” kopparkapslar. Detta dels för att kapslarna är inte den främsta av de tre oberoende barriärerna, dels för att kritikerna ännu inte lyckats visa på att deras invändingar är relevanta under de förhållanden som gäller utanför labbet och nere i slutförvaret, och dels för att kritikerna själva säger sig ha en lösning: belägg kapslarna med krom, zirkonium eller titan. SKB jobbar i skrivande stund med kritikerna från KTH för att utforska eventuella osäkerheter. MKG kan inte på ett trovärdigt sätt hävda att SKB undviker kapselfrågan. Som sidnot skall nämnas KTH-forskarna även arbetar med grundforskning för nästa generations kärnkraft.
Så, herrar Karlsson och Swahn, jag uppmanar er att sitta ned i båten och låta SKB slutföra arbetet med att undersöka KBS-3 och andra alternativ enligt vad myndigheterna begär, inte efter era egenintressen. Gunga skutan när det är viktigt för miljöns skull, inte bara för att ni inte får som ni vill. Med största sannolikhet ser världen att vi har en bra lösning på kärnavfallet inom tio år. Att det nog inte blir den lösning som ni hoppades på får ni helt enkelt bittert svälja. Men det är faktiskt miljön som hamnar i främsta rummet, inte miljörörelsen.
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/nuclearpoweryesplease.org/public_html/blog/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 18
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/nuclearpoweryesplease.org/public_html/blog/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 42
Utmärkt skrivet! Kunde man få det där publicerat i Ny Teknik kanske?
I England tittar man storögt på KBS-3 och miljörörelsen där har i stort redan kapitulerat inför faktum, man har bytt taktik och hävdar att bara för att avfallsfrågan är löst kan man inte använda det som argument för att bygga ny kärnkraft. Men det är klart, Engelsmännen har ju inte skött det där med avfallet, vare sig lågaktivt driftavfall eller annat, på ett vare sig bra eller snyggt sätt.
Michael, en sak du har missat (om jag får vara elak).
Avfallsfrågan är det enda ben kärnkraftsmotståndarna har att stå på, slå undan det så finns det inga sakliga argument kvar i deras arsenal, bara kännslomässiga, de mer kunniga är väl medvetna om detta och det är därför motståndet mot KBS-3 är så hårt.
Sedan tycker jag det är lite fel att dra hela miljörörelsen över en kam och hävda att det skadar hela rörelsen. Mycket kan man säga om kärnkraftsmotståndet men i mycket annat måste jag hävda att jag står på miljörörelsens sida, dock inte helt okritiskt.
http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3104296.ece
Publicerat igår 🙂
På tal om känslomässiga argument, det är väll egentligen det som kärnkraftsmotståndarna har levt på oerhört länge.
Jag tror även när avfallsfrågan blir löst så kommer motståndarna fortfarande att hitta nått att snöa in sig på (även hur vaga deras argument då kommer att vara).
Som Micke skrev “Det finns för mycket prestige, för mycket känslomässigt bagage” i den här frågan för att helt enkelt bara erkänna att kärnkraft är och kommer att vara en mycket viktig del av vårat energisystem.
Det finns saker man kan tvivla på kärnkraft för:
– Uranbrytning/uranberoende
– “Många ägg i samma korg” problemet
– Mycket kapitalintensivt
…men det är mycket svaga ben.
Och visst, jag håller med om att miljörörelser behövs… men de kan bli bättre. Kärnkraftsmotståndet är en av de saker som kan ändras.
-Uranbrytning kan man älta om men annan mineralbrytning är ok, inte konsekvent.
-Jo, men det är ett jäkligt stort ägg.
-Kapitalintensivt, jo det är det men man får mycket för pengarna. Här lyser miljörörelsens ideologi igenom med detta argument. Kärnkraft funkar bara för länder med en viss utveklingsnivå och ekonomi. Väldigt få utvecklingsländer skulle kunna ha råd med att smälla upp ett kärnkraftverk…har kanske vindkraft och solceller skulle kunna göra nytta men det blir dyrare och kräver fortfarande en viss nivå av utbildning av de som skall utnyttja dessa kraftslag…
Maria Wettelös har uttryckligen sagt att MP aldrig kommer omvärdera kärnkraftsmotståndet…hmmm man kanske skulle bli partimedlem?
Tja, poängen är mest att alla kraftslag har fördelar och nackdelar och – som du säger – beroende på yttre omständigheter finns det ingen universallösning för alla situationer. 🙂